ΠΑΝ.Ε.Π.Ο

Βεραντζέρου 15

Τ.Κ. 106 77, Αθήνα

Τηλ.-Fax : 210-5244419    

E-mail : panepo@panepo.gr

  


Παρακαλούμε τους οινολόγους και τους συγγραφείς βιβλίων σχετικών με την οινολογία να μας ενημερώνουν για τα βιβλία που κυκλοφορούν ώστε να τα προβάλουμε (κείμενο και φωτογραφίες).

 

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

Περιεχόμενα

Κεφάλαιο Α
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός οινοποιείου
Από το όραμα στην πράξη
Κατασκευαστικά προβλήματα και λύσεις
Εποξικές επενδύσεις
Συνθετικές επενδύσεις
Πλακόστρωση
Απορροή των υδάτων
Επενδύσεις των τοίχων
Εξαερισμός
Ασφάλεια
Η οσμή της μούχλας
Σεβασμός στο περιβάλλον
Υπολογίζοντας τους χώρους και τον εξοπλισμό
Παραλαβή των σταφυλιών
Κατεργασία των σταφυλιών
Αριθμητικοί υπολογισμοί
Σταφυλοδόχος
Κοχλίας
Πιεστήρια
Δεξαμενές και Μηχανολογικός Εξοπλισμός
Χώρος ζύμωσης
Δεξαμενές ζύμωσης και αποθήκευσης
Δεξαμενές διαύγασης με καθίζηση (λευκή οινοποίηση)
Χώρος ωρίμανσης των κρασιών
Κάβα (βαρελιών) οξειδωτικής παλαίωσης
Ο χώρος της εμφιάλωσης
 
Κεφάλαιο Β
Υγιεινή, Καθαρισμός των χώρων και των μηχανημάτων
Προτεραιότητα του οινοποιού η καθαριότητα
Ο ευαίσθητος χώρος των ζυμώσεων
Πριν από τον τρύγο
Ανοξείδωτοι κλωβοί μεταφοράς σταφυλιών (ριμούλκες)
Καθαρισμός των μηχανημάτων με την βοήθεια αφρού
Κατά την διάρκεια του τρύγου
Πιεστήρια
Στο τέλος, μετά τον τρύγο
Πνευματικά πιεστήρια
Συνεχή πιεστήρια
Δεξαμενές
Ξύλινα δοχεία (δεξαμενές, βαρέλια)
Απομάκρυνση της τρυγίας
Προσαρμογή στα προϊόντα
Πλύντε και μετά απολυμάνετε
 
Κεφάλαιο Γ
Οι πωλήσεις μέσα από το χώρο σας
Επισκέψιμα οινοποιεία
Κανόνες επισκέψιμου οινοποιείου
Πινακίδες
Χώρος
Δραστηριότητες
Αδειοδότηση
 
Κεφάλαιο Δ
Νομοθεσία, κανόνες για την νόμιμη λειτουργία
Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία
Απαιτήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.19 του Ν.396/1976 Απαιτήσεις εξοπλισμού
Τα εμφιαλωτήρια
Άρθρο 2, Εφοδιασμός των Εργαστηρίων Εμφιαλώσεως
Άρθρο 3, Όροι καθαριότητος των εργαστηρίων (εμφιαλωτήρια)
Απαιτήσεις υγιεινής για τους χώρους του οινοποιείου
Απαιτήσεις για την παροχή νερού
Απαιτήσεις ατομικής υγιεινής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ελλάδα, είναι μια χώρα με ισχυρούς δεσμούς με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού. Λίγο ως πολύ, όλοι έχουμε κάποιον γνωστό ή ακόμα και μέσα στην οικογένειά μας κάποιον που καλλιεργεί το δικό του αμπέλι και φυσικά να παράγει το δικό του κρασί. Ωστόσο αν και η παραγωγή του κρασιού φαίνεται εύκολη, αφού η αλκοολική ζύμωση είναι μια αυθόρμητη φυσική διαδικασία, όμως είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ελάχιστο βαθμό γνώσεων.

 

Στην ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, επειδή διαπιστώσαμε την ανάγκη αυτή, προχωρήσαμε στην έκδοση ενός τεύχους (θα ακολουθήσουν και άλλα), γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα, ώστε οι ερασιτέχνες αμπελοκαλλιεργητές-οινοποιοί και οινόφιλοι να μπορούν να αντλήσουν την γνώση που έχουν ανάγκη.

 

Το πρώτο τεύχος αυτής της σειράς, που ονομάζουμε «Αμπελοοινικά Θέματα», περιλαμβάνει τα πιο κάτω άρθρα:

 

·   Το έδαφος και η προετοιμασία του,

·   Θρέψη – Λίπανση του αμπελιού,

·   Βαθμός Μπωμέ γλεύκους και Αλκοόλη του κρασιού,

·   Αλκοόλη και οδήγηση

·   Η Φυλλοξήρα της Αμπέλου

·   Θειώδης Ανυδρίτης, ο αναντικατάστατος

·   Διοξείδιο του άνθρακος, το πορτραίτο ενός κινδύνου,

·   Διορθωτικές επεμβάσεις στο γλεύκος και στο κρασί, δουλεύοντας με τα οξέα,

·   Η παραμονή των κρασιών με τις λάσπες τους, κάνει τα κρασιά πιο λιπαρά και σύνθετα,

·   Οι ελαττωματικές οσμές του κρασιού,

·   Η οσμή υδροθείου στα κρασιά, και η αντιμετώπισή της,

·   Η υγιεινή του βαρελιού, Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους που οφείλονται στο ξύλο,

·   Η συντήρηση των βαρελιών …οι ειδικοί προτείνουν,

·   Η διάσπαση των σακχάρων από τα γαλακτικά βακτήρια,

·   Η σπουδαιότητα της διατροφικής συνήθειας και του βαθμού νόσησης επί των καρδιαγγειακών και άλλων πιθανών θεραπευτικών επιδράσεων του κρασιού,

·   Μια επιστημονική θεώρηση για τον θετικό ρόλο του κρασιού στην υγεία

·   Η μετρημένη κατανάλωση κρασιού προλαμβάνει την ασθένεια του Αλζχάιμερ


Πιστεύουμε ότι η επιλογή των θεμάτων ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ερασιτεχνών αμπελο- καλλιεργητών, οινοποιών και οινοφίλων.

 

Η διάθεσή του προς το παρόν γίνεται από τα γραφεία μας – με ταχυδρομική αποστολή – και μελλοντικά μέσα από εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία (ειδικού τύπου).

    

Νικ. Πλαστήρα 21, 154.51 – Ν. ΨΥΧΙΚΟ, Τηλ. 2106716932,

Web: oinologia.com.gr, Email: info@oinologia.com.gr

 

 

 

Διαβάστε όλα τα Δωρεάν βιβλία του FAO Food and Agriculture Organization του ΟΗΕ

http://www.fao.org/icatalog/search/list_cat.asp?lang=en

 

23/2/2010 Οδηγός Περιγραφής Εδάφους 4th Ed. του FAO

Guidelines for soil description. Fourth edition. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Rome, 2006 ftp://ftp.fao.org/agl/agll/docs/guidel_soil_descr.pdf

 Ευχαριστούμε την ομάδα του www.infowine.gr για την ενημέρωση

15/1/2010 Κρασί και Εξουσία

       Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Vinetum το βιβλίο Κρασί και Εξουσία του Jonathan Nossiter, σε μετάφραση από τα γαλλικά.

Ποιος καθορίζει τη γεύση του κρασιού σήμερα και πώς; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τον Τζόναθαν Νόσσιτερ στις 460 σελίδες του βιβλίου του, Κρασί και Εξουσία, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Vinetum.

Όλα τα κρασιά κινδυνεύουν να γίνουν ίδια, εκτιμά ο Τζόναθαν Νόσσιτερ, καθώς χάνουν σιγά-σιγά την εντοπιότητά τους προσπαθώντας να γίνουν αρεστά σε όλους. Στο στόχαστρο του συγγραφέα είναι τα κρασιά με απλοϊκή γεύση που εντυπωσιάζουν (και ξεγελούν) τους αδαείς ουρανίσκους επειδή είναι «γεμάτα» και γλυκά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε οινόπνευμα και την ωρίμασή τους σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Πρόκειται για κρασιά-πασπαρτού, για τις καταναλωτικές μάζες, όπως αυτά που παράγονται κατά κόρον σε χώρες του Νέου Κόσμου, π.χ. Αργεντινή. Τα αληθινά περίπλοκα κρασιά, εκείνα που εκφράζουν και το αμπελοτόπι τους ενσωματώνοντας την οξύτητα και την αίσθηση ευγενούς πικρίλας, έχουν πάψει να είναι της μόδας. Ο Τζόναθαν Νόσσιτερ δεν χαρίζεται στους οινολόγους που φτιάχνουν τα κρασιά της παγκοσμιοποίησης, στους οινοδημοσιογράφους που τα υποστηρίζουν και στους οινοχόους που τα σερβίρουν. Στιγματίζει, επίσης, τη «σκανδαλώδη πολιτική» των υπερπολυτελών εστιατορίων τριών αστέρων Μισελέν, ειδικά όσον αφορά την τιμολόγηση του κρασιού.

Για τον Νόσσιτερ, το κρασί είναι το σημείο εκείνο όπου τέμνονται η γεωργία με τον ανθρώπινο πολιτισμό· ως εκ τούτου το κρασί, καθώς ενσαρκώνει την ιστορία του τόπου παραγωγής του, αλλά και των ανθρώπων, είναι ένα είδος «υγρής μνήμης» της ανθρωπότητας: «Η μαρτυρία της πείρας, όσο αμείλικτη και αν είναι, είναι ουσιαστική για την ηθική μας επιβίωση. Η μαρτυρία, η διατήρηση της μνήμης, αποτελεί θεμέλιο κάθε πολιτισμού. Το κρασί αποτελεί την πλέον ρευστή και δυναμική μορφή της μνήμης. [ … ] Οι άνθρωποι που έχουν εξουσία συχνά φοβούνται το γούστο, γιατί η έκφραση του γούστου υποκαθιστά την εξουσία στα χέρια του ατόμου, απομακρύνοντάς τον από ό,τι επιτάσσουν οι αρχές, τα σωματεία και οι εταιρείες, οι θεσμοί, το κράτος. [ … ] Το πολιτικώς ορθό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εθελουσία καταπίεση των δικών μας προτιμήσεων». Γι’ αυτό, προσθέτει ο Νόσσιτερ, «το βιβλίο αυτό είναι ένα «προσκλητήριο να εξεγερθούμε ενάντια στους φόβους μας, ώστε να ξαναβρούμε την ελευθερία ― δηλαδή τη βαθύτερη έννοια ― της γεύσης».

Ο αμερικανός συγγραφέας περιπλανάται στα στέκια του κρασιού της γαλλικής πρωτεύουσας (κάβες, οινομαγειρεία και εστιατόρια), αλλά και σε αμπελοτόπια της Βουργουνδίας, δοκιμάζοντας κρασιά και καταγράφοντας εντυπώσεις. Συζητά με επαγγελματίες του χώρου για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ κρασιού, γεύσης, γούστου, εξουσίας και συλλογικής μνήμης και δεν διστάζει να κατακεραυνώσει όσους θεωρεί υπαίτιους για την ομογενοποίηση της γεύσης του κρασιού.

Ο Τζόναθαν Νόσσιτερ σπούδασε Αρχαία Ελληνικά στο πανεπιστήμιο του Dartmouth και Ζωγραφική στις σχολές Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο και του Παρισιού. Με το κρασί ασχολήθηκε για πρώτη φορά όταν εργάστηκε ως οινοχόος σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Παράλληλα έκανε καριέρα ως σκηνοθέτης. Η ταινία του Sunday κέρδισε το πρώτο βραβείο στα φεστιβάλ Sundance και Deauville το 1997, ενώ άλλα έργα του είναι το Signs and Wonders (που γυρίστηκε εν μέρει και στην Ελλάδα) και το Rio Sex Comedy που μόλις ολοκληρώθηκε και θα προβληθεί φέτος στους κινηματογράφους. Στο ευρύ κοινό είναι γνωστός για την ταινία του Mondovino, ένα από τα τέσσερα μόνο ντοκιμαντέρ που έχουν προταθεί ποτέ για το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (2004).

Εάν το Mondovino είναι μια κριτική ματιά επάνω στη σύγχρονη οινοβιομηχανία, το Κρασί και Εξουσία είναι, όπως λέει ο Νόσσιτερ, μια πιο προσωπική περιπέτεια που συνδέει τον έρωτά του με το κρασί και το σινεμά, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της Γαλλίας. Ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με ένα συναρπαστικό βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, το οποίο θα τον ταξιδέψει στην οινική Γαλλία με πολλές αναφορές και παραλληλισμούς στο «σινεφίλ» κινηματογράφο και ζωντανούς, πολλές φορές αστείους, διαλόγους (το βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και οδηγός με τις καλύτερες διευθύνσεις καβών, εστιατορίων και bars à vins του Παρισιού, ενώ ο συγγραφέας προτείνει, με τον τρόπο του πολλά κρασιά).

Το Κρασί και Εξουσία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία, όπου σημείωσε εμπορική επιτυχία, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησεκαι στις ΗΠΑ με τον τίτλο Liquid Memory. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vinetum σε τιμή πώλησης 25€.

Νέο Βιβλίο - Κρασί και Εξουσία - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

 

Οι οδηγοί του OIV είναι διαθέσιμοι στην έκδοση του 2009  ΔΩΡΕΑΝ από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου & Οίνου (επισκεφθείτε το site του / visit the OIV website)

 

 

ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Από το Σταφύλι στο Κρασί

Συγγραφέας: Τσακίρης Αργύρης

Η «Οινολογία, από το σταφύλι στο κρασί» στην όγδοη έκδοσή της, που αναθεωρήθηκε και συμπληρώθηκε με νέα θέματα και νεότερα δεδομένα, όπως αυτά προέκυψαν κατά την τελευταία δεκαετία, δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς ο οινολόγος και ο οινοποιός μπορούν να μεταχειριστούν το σταφύλι και να επεξεργαστούν το κρασί, ώστε αυτό να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Το βιβλίο αυτό, σε κάθε περίπτωση, δίνει τις επιστημονικές βάσεις που είναι απαραίτητες ώστε να γίνουν κατανοητά τα όρια της ερμηνείας αλλά και της αβεβαιότητας που κρύβει κάθε οινολογική πρακτική.

www.psihalos.gr

 

 

Θερμοκρασία: η καρδιά της οινοποίησης

Maîtrise des températures et qualités des vins

Συγγραφείς: Jacques Blouin, Jean Michel Maron

Επιστημονική επιμέλεια: Αργύρης Τσακίρης

Τo βιβλίο αυτό προσφέρει καινοτόμες οικονομικές και τεχνολογικές λύσεις στο σημαντικό θέμα του ελέγχου της θερμοκρασίας, που αναδεικνύεται σήμερα ως ο σημαντικότερος τεχνολογικός παράγοντας στη διαδικασία δημιουργίας οίνων υψηλής ποιότητας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους επαγγελματίες της παραγωγής οίνου που βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωποι με πρακτικά προβλήματα που αφορούν στη θερμοκρασία της οινοποίησης. Παράλληλα, αποτελεί ένα εγχειρίδιο οινολογικών πρακτικών για τους φοιτητές οινολογίας, ενώ απευθύνεται ακόμα και στους ερασιτέχνες οινοποιούς, που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την ποιότητα του κρασιού τους.

Το βιβλίο «Θερμοκρασία: η καρδιά της οινοποίησης» είναι το πρώτο της σειράς Αμπελοοινικές Πρακτικές, από την οποία θα ακολουθήσουν και άλλα βιβλία στους τομείς: Οινολογία, Αμπελουργία και Διοίκηση.

www.vinetum.gr

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης ΒορΟινά στην Αθήνα η ΕΝΟΑΒΕ παρουσίασε τρία βιβλία.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ της Βορείου Ελλάδος.
Το πρώτο βιβλίο σε μικρό σχήμα, κατάλληλο για το ταξίδι, κυκλοφόρησε σε 3000 αντίτυπα από τις εκδόσεις Ζαρζώνη με έρευνα της Wine Plus, κείμενα της Μαρίας Νέτσικα και φωτογραφίες των Γιώργου & Γιάννη Ζαρζώνη.

Είναι ένα θεματικό βιβλίο - τουριστικός οδηγός που επικεντρώνεται στα στοιχεία που συνθέτουν το οινοτουριστικό δίκτυο των 8 διαδρομών των Δρόμων του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή τα επισκέψιμα οινοποιεία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα και τη φιλοξενία. Αναφέρονται όλα τα μέλη του οινοτουριστικού δικτύου με τα στοιχεία επικοινωνίας και υπάρχουν χάρτες, πολλές (και καλές) φωτογραφίες και πλήθος άλλων λεπτομερειών. Το βιβλίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Κ.Π. Leader+.

ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ - Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά

Το δεύτερο σε μεγάλο σχήμα έχει τίτλο "ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Συνταγές από την Ήπειρο έως τη Θράκη με τοπικά υλικά". Είναι έκδοση της ΕΝΟΑΒΕ, συγγραφέας του είναι η Νταϊάνα Κόχυλα και οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Στενού. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Κ.Π. Leader+.

Τοπικές και παραδοσιακές συνταγές αλλά και νέες προτάσεις από τη συγγραφέα και από ντόπιους σεφ. Μια νέα προσέγγιση της βορειοελλαδίτικης μαγειρικής και της αισθητικής των σερβιρισμένων πιάτων με απολύτως σύγχρονο τρόπο. Το βιβλίο προτρέπει τους αναγνώστες, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, να αναζητήσουν τα υλικά της κάθε περιοχής και τους δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουν πάλι γεύσεις που, ίσως, δοκίμασαν ακολουθώντας τις διαδρομές του κρασιού.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Το βιβλίο αναφέρεται στους 5 οινοποιητικούς φορείς με αξιόλογες ιστορικές καταβολές και ιδιαίτερη προσφορά στην αμπελοοινική οικονομία του τόπου μας (κατά σειρά παρουσίασης): Αχαΐα Κλάους Οινοποιητική Α.Ε. , Ελληνικά Κελάρια Οίνων Κουρτάκης Α.Ε., Μπουτάρη Α.Ε., Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε., ΕΟΣ Σάμου.

Τα μέλη της ΕΝΟΑΒΕ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Βορεινά τον Ιανουάριο 2008 στην Αθήνα, τίμησαν τις 5 ιστορικές εταιρείες της ελληνικής οινοποιίας. Ομιλήτρια ήταν η κα Σταυρούλα Κουράκου - Δραγώνα, που στη συνέχεια προσέφερε την παρουσίασή της για την έκδοση του βιβλίου. Με εκδοτική και καλλιτεχνική επιμέλεια από τη Λούση Μπρατζιώτη, το βιβλίο εκδόθηκε από την ΕΝΟΑΒΕ.

 

Άλλες Πηγές για  ελληνικά βιβλία σχετικά με τον οίνο

 

Wine Books - εξειδικευμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο

Βιβλία Αμπελουργίας, Οινολογίας - Εκδόσεις Σταμούλη

Βιβλία για κρασί & Ποτά - Εκδόσεις Ψύχαλος

 

Ψάξτε για οινολογικά βιβλία στα παρακάτω sites


 ΔΩΡΕΑΝ από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου & Οίνου (επισκεφθείτε το site του / visit the OIV website)

INTERNATIONAL ORGANISATION OF VINE & WINE (OIV)

Viticulture standards

  Amelographic characteristics

The description of Vitis varieties and species using morphological characteristics has been the focus of many works by distinguished amelographs. The definition of these distinctive characeristics is the work of the  “Vine Selection” Experts group of the OIV. Descriptive sheets of characteristics, translated into four languages (French, German, English, Spanish), makes up a common reference for theOIV, UPOV (Union Internationale pour la Protection des Obtentions Végétales) and the IBPGR (International Board for Plant Genetic Resources). All the experts of these organisations, based on these prescriptive works,  will now be ensured to speak the same language, which should  from now be instrumental to gaining knowledge of the genetic heritage of Vitis.

 Download document (pdf 7,9 Mo)Sans_titre

  
Description of world vine varieties

Based on the Code od descriptive characteritics os Vitis varieties and species which determined 128 characteristiczs of a Vitis varieties or species, the ides O.I.V. obtained the more or less complete descritpion of a large number of world varieties, depending on the possibilities of each work centre. With this publication, the OIV seeks to offer high quality international viticulture information. The publication is made up of sheets which can be completed with the introduction of new characteristics notably with the possibility of re-organising the order of the sheets or the replacement of the sheets.

Download document (pdf 9 Mo)      Download list of vine varietiesSans_titre


International list of vine varieties and their synonyms

Within the framework of the missions entrusted to the OIV,  hamonisation for designating vine varieties and the identification procedures are necessary for the development of international trade for wine and vines and vine plants. Aussi, l'O.I.V. s'est attaché à dresser la liste des variétés de vignes et à identifier celles-ci par référence aux usages des différents pays. Du fait de la diversité de ces usages, il n'est pas suffisant de dresser une liste, aussi complète soit-elle, des noms des variétés, encore faut-il établir les correspondances des diverses désignations dans les différents pays. Ainsi, on atteindra plus de clarté dans l'identification des variétés de vigne. La destination de la présente liste est à deux fins, d'une part la désignation des variétés dans les échanges de plants de vigne et, d'autre part la désignation des vins issus des différentes variétés.

Download document (pdf 461 Ko )Sans_titre

Oenological Standards

International Oenological Codex 

The International Oenological Codex compiles the description of the principle chemical products, organic or gas used to make and store wine. The conditions for their use, the instructions and limits for their usage are set by the International Code of Oenological Practices. The authorisation for their usage is subject to domestic laws. Identification characteristics and purity degree of these products are described and detailed in addition to the minimum required efficiency to be qualified as set out in the "International Oenological Codex". The definition or a formula synonym of each product is provided. The molecular weight, general characteristics, particularly  solubilities, are likewise provided. In order to avoid errors, simple identification means are indicated. Each monograph indicates research carried out to reveal and measure impurities and their acceptable limits. These limits have been set for some of these monographs.

 Download document (pdf 4,0 Mo)Sans_titre


International Code of Oenological Practices

In accordance with the provisions of the Agreement of 3 April 2001 establishing the International Organisation of Vine and Wine (OIV) which replaced the International Vine and WIne Office created by the Agreement of  29 November 1924 modified, the member countries of the OIV approved the following provisions related to the definition of vitiviniculture products, accepted or not accepted oenological practices and treatments.
This technical legal reference document is focused on the standardisation of products in the vitivinicultural sector to be used as a base to establishing national or supra-national regulations and on involvement in international trade.

 Download document (pdf 2,2 Mo)Sans_titre


Compendium of International Methods of Analysis of Wine and Musts

The Compendium of International Methods of Analysis of Wine and Musts was published for the first time in 1962. It was re-edited in 1965, 1972, 1978, 1990 and again in 2000, by integrating complmentary texts approved by the General Assembly and established yearly by the Sub-commission of Methods of Analysis and Appraisal of WInes.
This edition includes all the texts approved by the General Assembly made up of represntatives of the member governments of the O.I.V., revised and updated since 2000. The Commendium plays an important role in the harmonisation of methods of analysis. Many viticultural countries have introduced these definitions and methods into their own regulations.

Download Volume 1 (pdf 7,4 Mo)     Download Volume 2 (pdf 7,0 Mo)Sans_titre


Compendium of Methods of Analysis of Spirited Beverages

The Compendium of International Methods of Analysis of Spirited Beverages, alcohol and aromatic fraction of beverages was established by the Sub-commission of Methods of Analysis of the OIV and was then approved and published in 1994. The vast majority of these methods have been validated, either through usage, or as already approved methods of the Compendium of International Methods of Analysis of Wine and Musts.
This edition includes all the texts approved in 1994 by the General Assembly made of representatives of member governments of the O.I.V.
With regards to wine, this compendium plays an important role in the harmonisation of methods of analysis. fraction aromatique Many viticultural countries have introduced these definitions and methods in their own regulations. 

 Download document (pdf 10,9 Mo) Sans_titre

Economy standards

International standard for the labelling of wine and spirits of vitivinicultural origin

This standard is a recommendation of the O.I.V. to the member states. The objective is to facilitate international trade and to ensure straight forward information to consumers. The standard established by the Codex alimentarius on labelling foodstuffs and beverages was at the roots of this standard. Provisions concerning obligatory indications must be placed on the labels for pre-packaged wines to be sold to consumers in addition there are optional indications left to the discretion of the operators or the States. These indications were adopted  by the 63rd, 64th, 65th, 68th, 72nd, 73rd and 83rd General Assemblies in 1983, 1984, 1985, 1988, 1992, 1993 and 2003, as the Regulations and Quality Control and the Commission III work group progressed.

 Download document (pdf 170 Ko)Sans_titre


International Standard of Wine and Spirited beverages of Vitiviniculture Origin Competitions

The increasing numbers of international wine competitions has led the OIV to revise its 1978 regulation by setting a real international standard, which guarantees the fairness of international competitions. This includes the definitions of products, rules for good practices, tasting sheets, rules for the calculation and bestowal of medals, and the procedures enabling the proper appreciation of quality vitivinicultural products.

The International Standard of Spirited Bevergaes of Vitivinicultural Origin Competitions applies to spirited beverages of the following vitivinicultural origin:- wine spirits- grape marc spirits- grape spirits- raisin spirits- brandy/weinbrand- wine lees spirits.

 Wine competition standard (pdf 1,0 Mo) Sans_titre                     Spirited beverages competition standard (pdf 280 Ko)Sans_titre

 

SCIENTIFIC AND TECHNICAL GUIDE BOOKS

Management of wine cellar and distillery waste

The objective of this publication is to answer questions asked by professionals of the world vitivinicultural sector who are faced with treating wine cellar and distillery waste.
Environmental protection is longer an additional constraint for the vitivinicultural sector but rather has become overtime a logical step in the wine making process. This document completely reviews management of wine cellar and distillery waste by indicating how to evaluate the pollutional load and how to reduce waste quantity and concenrtration at the source.
Numerous works carried out throughout the world and particularly by OIV experts have given rise to this new scientific and technical guide book, which provides a real summary of the management of wine cellar and distillery waste field.

 Download document (pdf 2,2 Mo)Sans_titre

 

Lead

The objective of OIV scientific and technical guide books is to make available for those people interested studies, documents, works of experts groups. Without this publication, these works would remain confidential even though they may interest a large number of people.

In-depth studies have been made on lead in wine by OIV experts and these works are part of a work programme focused on continuing these studies in order to progressively lower lead limits in wine.
Neither the OIV nor its member countries are responsible for the contents of publication. Only resolutions voted by the General Assembly are official.

 Download document (pdf 5,0 Mo)Sans_titre

Wine and Wine & cardiovascular disease

The objective of OIV scientific and technical guide books is to make available for those people interested studies, documents, works of experts groups. Without this publication, these works would remain confidential even though they may interest a large number of people.

The objective of this publication is to provide information and items to reflect on concerning the beneifical effects of moderate wine consumption in the prevention of cardiovascular disease. Numerous works have been carried out throughout the world and particularly by OIV experts who drew up this document. 
Neither the OIV nor its member countries are responsible for the contents of publication. Only resolutions voted by the General Assembly are official.

 Download document (pdf 9,7 Mo)Sans_titre

OTHER PUBLICATIONS

Wine consumption: what risks? what benefits?

The risks and benefits of wine consumption were the focus of discussions which took place during the international conference organised by the O.I.V. on 16 June 1999 within the framework of Vinexpo. The reports presented herein are very much topics of current interest for the O.I.V. , which attaches importance to the scientific nature of information and presentations given in the field. 

 Download document (pdf 780 Ko)Sans_titre

 

Summary and conclusions of the F.A.O. intergovernmental group on wine consumption and health

Within the cooperation framework developped with the F.A.O., the intergovernemental group for vitivinicultural products of the F.A.O. with the assocation of the OIV, highlighted questions related to wine consumption and health at the sixth session in September 1994 in Santiago in Chile.
In order to better understand and to make available solid scientific information, the work group requested three experts to gather information based on research.

 Download document (pdf 3,0 Mo)Sans_titre

 

World Situation and Statistics of the vitiviniculture sector

This annual report includes all basic figures from previous years and five-year averages since 1981 for surface areas, production, exports, imports and world consumption.

Download document 2002(pdf)Sans_titre

Statistics 2005 Paris (France)

During the 3rd General Assembly in Paris in June 2005, the Director General of the OIV made a progress report on the latest available statistics on the world vitiviniculture sector.

Slide presentation detail                                                  Slide presentation commentary

 

 


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙΝΩΝ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Γ. Μιχαλόπουλος

 

 

 

ΕΚΔΟΣΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

100-000-065-00

ΕΚΔΟΣΗ 1998

 1 ΤΟΜΟΣ

 76 ΣΕΛΙΔΕΣ

 ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ

ΤΙΜΗ ΦΠ: 9 €

ΤΙΜΗ NΠ: 15 €

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού ασχολείται με την προστασία των οίνων τόσο από πλευράς εθνικού, όσο και κοινοτικού δικαίου. Αναφέρεται στη νομική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οινικό τομέα και στις διακρίσεις που εισάγει η κοινοτική νομοθεσία, αναφέρεται εκτενώς στη σχετική ελληνική νομοθεσία και αφιερώνει ειδικά κεφάλαια στα ζητήματα της περιγραφής οίνων και γλευκών σταφυλιών, καθώς και στις ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης οίνων. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με αλφαβητικό ευρετήριο και βιβλιογραφία.


ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Σπινθηροπούλου Χαρούλα

Εκδόση:OLIVE PRESS PUBLICATIONS

ISBN:960-8559-340

Σελίδες:114
Σχήμα:17*24
Ημερομηνία έκδοσης 01/01/2000
Τιμή: 12,54€
 

Σημείωση: Δήλωση υποστήριξης

Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. δηλώνει ότι οι εν λόγω πληροφορίες και παραπομπές δεν αποτελούν προβολή ούτε διαφήμιση των συγκεκριμένων βιβλίων ούτε συνεπάγονται την "έγκριση" της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. αλλά αποτελούν πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση των οινολόγων.


Send mail to webmaster@panepo.gr with questions or comments about this web site.